[...] zasad. Zacznijmy od piramidy zdrowego odżywiania. Ce****e ją duże spożycie produktów zbożowych i warzyw. W mniejszym stopniu występują w niej składniki takie jak owoce, nabiał, ryby, mięso i jego przetwory. Na samym szczycie piramidy są tłuszcze oraz słodycze.Dieta oparta o piramidę ma za zadanie również zaspokajać potrzeby naszego [...]
[...] Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez słodyczy, lekceważąc fakt, że nie wolno nimi zastępować normalnych posiłków. Objadając się słodyczami, eliminujemy z jadłospisu owoce, warzywa oraz inne cenne produkty i pozbawiając w ten sposób organizm witamin i składników mineralnych. Istnieją różne teorie wyjaśniające, dlaczego słodycze tak bardzo [...]
[...] chudnięcie Pierwszy etap jest najtrudniejszy. Nie powinnam jeść tego, co bardzo lubię: makaronu, pieczywa i owoców. Nie będzie łatwo. Mogę jeść: chude mięso, ryby i owoce morza, skorupiaki, niskotłuszczowe sery, twaróg, orzechy, jajka, tofu, warzywa, oliwę z oliwek. Ze słodyczy: sorbety, landrynki, kakao. Surowo zabroniona jest: [...]
[...] Dobry tluszcz znajdziesz w rybach, oliwie z oliwek extra virgin, samych oliwkach, orzchach, nasionach i avocado. Dobre weglowodany to fasola, jarzyny, pelne ziarna i owoce. Dobre proteiny to soja, jajka, orzechy i ziarna (jak widac- niektore produkty zawieraja podwojne skladniki). 2.Do swojego sniadanie wlacz takie produkty, jak: jajka, [...]
[...] Jakie produkty na śniadanie - płatki owsiane podawane z: wodą, mlekiem, jogurtem (z małą zawartością cukru) - płatki zbożowe podawane z: mlekiem lub mlekiem sojowym - owoce takie jak: truskawki, jeżyny, maliny, banany Zalecenia: - unikaj lub ogranicz spożywanie chleba na śniadanie - płatki owsiane spożywaj z wodą, gdyż pozwoli to [...]
[...] - raczej „białkowo” bo po płatkach i plackach szybko chce mi się jeść (ale czasami dla odmiany sobie zafunduję) Co lubisz jeść na obiad: ZUPY Co jako przekąskę : suszone owoce (od czasu kiedy sprawdzam ile tam cukru, to coraz mniej mi się ich chce), migdały, orzechy, owoce, małe marchewki etc. Co jako deser : raczej nie planuję w ogóle deseru [...]
[...] (ligniny). Podstawowy podział błonnika obejmuje następujące frakcje: Nazwa frakcji Rozpuszczalność w wodzie Główne źródła Rola w żywieniu Celuloza Nierozpuszczalna Warzywa, owoce, ziarna zbóż Usuwa zaparcia, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ogranicza przyrost masy ciała, zapobiega powstawaniu nowotworów okrężnicy, wiąże wodę i zwiększa ilość [...]
[...] rodzaj węglowodanów jest zły ? Najgorszym naszym wrogiem są wysoko przetworzone węglowodany takie jak :ciasteczka, słodycze, chleb, słodzone napoje, cukier stołowy ale także owoce, mleko , soki owocowe, jogurty i serki owocowe czyli produkty zawierające proste węglowodany takie jak glukoza i fruktoza, a także połączenie węglowodanów prostych i [...]
[...] glukoza jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej i jest źródłem energii dla mózgu. W normalnej diecie głównym źródłem węglowodanów są ziarna, jarzyny owoce, cukry. Tłuszcze służą również jako skoncentrowane źródło ciepła i energii dla organizmu i są ważne dla normalnego funkcjonowania tkanek. Dziewięć kcal otrzymujemy z [...]
[...] Jego niedobór może skutkować brakiem postępów w rozbudowie mięsni i zdobywaniu sprawności fizycznej oraz siły. Podstawowymi źródłami cynku w diecie są: mięso, jaja, oraz owoce morza. Magnez jest natomiast minerałem biorącym udział w zachodzeniu ponad 300 procesów metabolicznych w naszych organizmach. Magnez [...]
[...] gdy ich dieta była wysokoowocowa. Musieliśmy odejść od owoców i to spowodowało pewne problemy dla nas, jako że niesłusznie rekomendowaliśmy je przez lata. Współczesne owoce zawierają 30 razy więcej cukru niż ich dzicy przodkowie. Powodem tego jest krzyżowanie w celu pozyskania wyższego poziomu cukru; wszyscy jesteśmy uzależnieni od cukru. [...]
[...] i innym zaburzeniom układu oddechowego. Najbardziej szkodliwe połączenie zsiadłego mleka to: zsiadłe mleko + ziarna, zsiadłe mleko + rośliny strączkowe, zsiadłe mleko + owoce i cukry. Pasteryzacja mleka nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż wbrew pozorom nie staje się ono przez to zdrowe (ginie 99% bakterii). Bakterie, które przetrawają [...]
[...] Korei. Od tysięcy lat wykorzystywana była w medycynie chińskiej jako zioło poprawiające odporność na choroby i nadmierne obciążenia fizyczne. Owoce cytryńca, przypominające owoce jałowca, zawierają 20% kwasów organicznych, szczególnie kwasu cytrynowego i jabłkowego, co daje znaczące ilości naturalnej witaminy C (w suchych owocach do 500 mg). [...]
[...] Dużą zawartością soli charakteryzuje się również pieczywo, aczkolwiek istnieją producenci, którzy obniżyli zastosowanie soli do produkcji chleba. Spożywajmy: * świeże owoce * warzywa * chude mięso Cukier Dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę, ponieważ jest on pozbawiony witamin i substancji [...]
[...] na obiad : najczęściej jem jakieś źródło węgli (ryz, kasza,strączki) do tego mięso i warzywa z oliwą/serem/migdałami Co jako przekąskę : orzechy, soki warzywno owocowe, owoce (raz dziennie bo po nich odczuwam szybko głód) ,twaróg/wiejski, lub jak mam gdzieś wyjść to dzielę obiad na 1/2 i zabieram ze sobą Co jako deser : staram się nie jadać [...]
[...] chudniesz : piersi, uda, twarz Uprawiany sport lub inne formy aktywności: (jak często) trening domatora 3x tyg/90 min Co lubisz jeść na śniadanie: jajka, ser zloty, quinoa, owoce Co lubisz jeść na obiad : kurczak, indyk, surowki, quinoa Co jako przekąskę : owoc, orzechy Co jako deser : owoc, orzechy Ograniczenia żywieniowe : unikac glutenu, [...]
[...] Co ciekawe głównym źródłem węgli dla nich jest kukurydza, tak krytykowana przez propagatorów low-carb. Źródła makroskładników to: węgle - kukurydza, fasola, warzywa i owoce, białko i tłuszcze - niewielkie ilości mięsa, ryby, jaja. Więc jest to typowa bogata w węglowodany dieta, z ograniczoną ilością tłuszczy (ograniczoną, ale nie [...]
[...] sałatki będziemy potrzebowali sałatę. Ja polecam sałatę karbowaną, ale oczywiście może być także zwykła, czy lodowa. Mnie najbardziej smakuje karbowana. Wszystkie warzywa/owoce należy umyć dokładnie pod wodą! Odrywamy kilka liści sałaty wedle uznania, odkrajamy tą białą część która nie jest smaczna i kroimy naszą sałatę: Następnie kroimy w [...]
[...] w diecie wywołuje również problemy z koncentracją, kojarzeniem, pogorsza nastrój i widzenie o zmierzchu. Produkty spożywcze o największej zawartości cynku to mięso, wątroba, owoce morza, a także jaja, ryby. Twoja dzienna dawka cynku to 10 -15 mg. B jak błogostan Witaminy z grupy B odgrywają szczególnie istotną rolę w pracy mózgu. Najważniejsza [...]
[...] dziennie jedynym źródłem węglowodanów w Twojej diecie powinny być warzywa. 10. O ile ćwiczysz więcej, możesz w swojej diecie uwzględnich inne węglowodany złożone, najlepiej owoce o niskiej zawartości cukru 11. Gdy ćwiczysz dłużej niż godzinę dziennie, możesz dodać do swojej diety węglowodany złożone w postaci ziemniaków, ciemnego ryżu i [...]